BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

* ~ Ketahuilah, Pujian itu Sebenarnya Bukan Untuk Kita...
Assalamualaikum. ^^

Cak! Cak! Apa khabar semua? Harapnya sihat-sihat sahaja.

Beberapa hari yang lepas, bonda tercinta menelefon saya. Senang hati bila berbual dengan bonda. Bonda mengingatkan saya yang mudah lupa ini dengan suatu perkara yang kadang-kadang saya terlepas pandang. Alhamdulillah, terima kasih bonda.

Seperti yang tertera pada tajuk di atas, bonda menceritakan perihal pujian. Kupasan pujian ini diterima bonda sewaktu beliau menghadiri suatu ceramah berdekatan dengan kawasan perumahan kami.

Dalam hidup ini, banyak perkara dalam diri seseorang yang selalu dipuji orang. Misalnya, jika seseorang itu cantik, "Awak ni cantiklah. Sejuk hati saya bila memandang awak." Ataupun jika seseorang itu comel, "Comelnya awak ni, bila saya dah kahwin nanti saya nak anak yang comel macam awaklah." Hehe.. ^^

Pernahkah anda dipuji sebegitu rupa? Siapa tak suka kalau dipuji. Kucing liar juga kalau selalu dibelai, akan jinak juga. Namun, pujian kalau disalah guna akan memberi impak yang tidak baik. Contohnya, apabila seseorang itu berpakaian tidak menutup aurat, kita teruji dan tertarik dengan kecantikan yang lahir daripada pakaiannya yang tidak menutup aurat itu lalu kita memujinya. Pujian itu membuatkan dirinya bertambah mahu untuk memakai pakaian tersebut. Maka, bertambah-tambahlah juga dosanya. Inilah salah satu pujian yang digunakan bukan pada tempatnya.

Bagaimana pula jika pujian yang digunakan pada tempatnya? Seperti memuji seseorang itu pandai, baik dan sebagainya? Ketahuilah, pujian itu sebenarnya bukan untuk kita tetapi untuk Allah. Sebab apa? Kerana Allah yang mencipta kita. Kagumlah dengan apa yang telah Allah kurniakan buat kita. Dialah yang membuatkan kita pandai. Dialah yang membuatkan kita cantik. Jika Allah tidak mengizinkan, bila-bila masa sahaja Allah boleh tarik semula kurnia yang diberikan kepada kita.

Gambar hiasan
Oleh itu, janganlah apabila kita dipuji, kita merasakan diri kita lebih baik daripada orang lain sehingga kita pula merasakan diri kita sahaja yang betul lalu menafikan apa yang ada pada orang lain itu juga adalah baik. Bersederhanalah. Kurnia yang diberi-Nya akan hilang juga suatu hari nanti. Bila mati sudah menjemput, tiada apa yang mahu dibanggakan lagi. Sekadar perkongsian dan peringatan buat semua dan diri saya sendiri.

Wassalam. ^^
0 komen: